En typisk vårmorgon i Skåne?

Idag vaknade jag tidigt… Som vanligt är inte morgonen den bästa tiden, innan jag hunnit få i mig alla mina tabletter så smärtorna blir uthärdliga. Samtidigt är morgnarna underbara när jag som idag smyger upp i ett helt tyst hus, trycker igång en stor kopp kaffe och medan den brygger sig, tittar jag ut i trädgården genom köksfönstret. Fast det nästan är maj månad, ligger frosten över hela gräsmattan. På trappräcket ner till altanen, glittrar solen i de mikroskopiska isbitarna och de gnistrar som diamanter… Solen skiner, himlen är underbart blå och lite här och där flyter det runt några vita fluffiga små moln.

Det blir lite krock i tanken av den vackra bilden. Med blicken lite höjd så att inte marken ingår i synfältet, ser det ut som en underbart varm sommardag, medan om jag lägger fokus på gräset frosten och de gnistrande iskristallerna blir scenariot genast åt vinterhållet. Det är rätt så kul det där med vädret… Jag är ju skåning sedan födseln, men de senaste decennierna har jag bott på några olika ställen i Östergötland. När jag pratat med barnen om Skåne har det ofta varit i väderjämförelse där jag sagt att fast vi i Östergötland har så mycket snö här, ligger Skåne en hel månad före oss i vårvädret och där kan man redan se både snödroppar och krokus. Genom åren glömde jag bort ombytligheten i det skånska vädret.

Just det slog på oss direkt när vi flyttade till Skåne för något år sedan. Vi vaknade den första morgonen här i vår nya bostad i Skåne och solen lyser allt vad den kan. Det var någon av de första dagarna i april och jag berättade direkt för barnen att, ja nu är vi i Skåne där vi slipper all snö och där våren kommer mycket snabbare än vad den gjorde femtio mil norrut, där vi sov för några dagar sedan. Medan jag står och berättar detta och vi alla står och tittar ut över trädgården, händer det totalt överraskande: Från ingenstans börjar det plötsligt trilla ner vita bollar i gräset. Alldeles för stora för att vara snöflingor och snabbt konstaterar vi att det haglar jättehagel i mängder och på några sekunder var hela gräsmattan vit och täckt av hagel.

Jahapp!!! Där fick jag!!! Veckan innan hade vi pratat om hur vi skulle göra med alla vinter-uteleksaker och på min inrådan bestämde vi att de får stanna hos barnens pappa eftersom det ändå aldrig blir så mycket snö i Skåne.

 

Dotter 1 gick ut på gräsmattan och samlade ihop lite hagel och byggde en pytteliten snögubbe som hon sedan kom och höll i handen och visade upp… Det blev ganska kul av det hela faktisk,t då Moder Jord på sitt eget sätt visade vart skåpet ska stå och att jag inte ska komma här och tro att jag vet… Vi skrattar fortfarande åt det när vi pratar om det:-)

Men jag är lycklig över Skånes väder! För mig är det HEMMA! Det är det ”normala”, ”så som det ska vara”. Under åren nu som vi bott i Skåne, har jag stött på människor som – nästan dagligen – klagar på vädret. ”Åh, det regnar hela tiden.” ”Åh, det blåser alltid.”

 

Varje gång någon sagt så till mig, svarar jag: ”Ja, är det inte underbart?” När de tittar konstigt på mig förklarar jag: ”Jag tycker det är så fantastiskt! På en dag kan det vara halvstorm, hällregn, tät dimma, mulet och/eller sol från klarblå himmel.” Beroende på NÄR man väljer att gå ut ett tag, kan man ofta på en och samma dag uppleva typ nästan vilket väder man vill. Vaknar man på morgonen och det ösregnar, kan man med största sannolikhet ändå sitta ute och ta en kopp kaffe i ett regnuppehåll då solen faktiskt ofta kikar fram.

Om man bara följer flödet och tar kaffet i trädgården när solen tittar fram och man kurar ihop sig i soffan under en filt, med en kopp te när vinden viner utanför och regnet smattrar mot rutorna – då ÄLSKAR man det skånska vädret! För man får så mycket av det – det är bara att välja…